top of page

2021’de Hangi Dijital Dönüşüm Trendleri Bizi Bekliyor?

Güncelleme tarihi: 27 Kas 2023

2020 yılında yaşanan gelişmeler iş dünyası, eğitim, sağlık ve günlük hayatımızı hiç tahmin etmediğimiz bir yöne doğru ilerletti. Bu yıl, tahminlerin oldukça dışında gelişmelerin görüldüğü bir zaman dilimi oldu.


2021 yılında, dijital dönüşüm alanında yapay zekâ ve veri analitiği gibi teknolojiler mi ön planda olacak, yoksa daha yeni teknolojilerle mi tanışacağız? Bu soruların cevabını yaşayarak göreceğiz ancak, teknolojik gelişmeler ışığında öngörülen dijital dönüşüm trendlerini inceleyeceğiz.

Konzek Teknoloji  Dijital Dönüşüm Çözümleri

İçindekiler

5G Teknolojisi

5G ile iletişimin ve internetin, oldukça üst düzey kullanım deneyimi sunacağı uzun zamandır gündemimizde. Ancak, dünya genelinde yaşadığımız pandemi sebebiyle, güvenli bağlantı ve daha fazla bant genişliği ihtiyacı ortaya çıktı. Uzaktan çalışma, uzaktan eğitim, video konferanslar ve dijital iş süreçlerinin sağlıklı ilerleyebilmesi için, ne kadar önemli olduğu anlaşıldı.


Dijital dönüşüm için vazgeçilmez olacak 5G ağı çalışmaları, pandemi sebebiyle kesintiye uğramış olsa da son aylarda yeniden başladı ve Çin gibi büyük pazarlar, 2020 için hedefledikleri dağıtım noktalarına ulaşmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Büyük telefon üreticileri arasında olan Samsung, Apple, Xiaomi ve Motorola 5G telefonları neredeyse her fiyat seviyesinde piyasaya sürmeye başladı.


CDP (Customer Data Platform)

Dijital dönüşüm için, müşteri deneyimi oldukça önemli hale geldi ve son günlerde Müşteri Veri Platformlarında (CDP) büyük bir artış görüldü. Bunun en belirgin sebebi, birden fazla kaynaktan alınan parçalanmış verilerin organize edilmesinin zorluğudur.


CDP‘ler; mevcut tüm kaynaklardan veri toplayarak, düzenleyerek, etiketleyerek ve dijital dönüşüm için kullanılabilir hale getirerek bu sorunu çözmeye yardımcı olur.

Adobe, SAP, Oracle, Treasure Data ve Microsoft gibi şirketler, piyasaya güçlü yeni CDP’ler sağlamak için büyük yatırımlar yapıyorlar. Veriler katlanarak büyüyor ve bundan sonra da durması mümkün değil. Bu yüzden, Müşteri Veri Platformunun yükselişi 2021’de ve sonraki yıllarda artacak gibi görünüyor.


Hibrit Bulut ile Kurumsal Mimari

İşletmeler, dijital dönüşüm uygulamaları için giderek daha fazla hibrit bulut altyapısına doğru ilerliyor. Geçtiğimiz yıl AWS, Azure, Google, IBM ve Oracle gibi büyük genel bulut sağlayıcıları, hibritte büyük yatırımlara imza attı. Ayrıca Dell (VMware) ve Cisco gibi OEM’lerin, şirket içi veri merkezleri ve bulut arasında daha basit bağlantı sağlayan araçlar için yatırımlarını artırdığı biliniyor.


Hibrit bulut, pandemi süreci yaşanmasa dahî 2021 yılının dijital dönüşüm trendleri arasında gösteriliyordu. Ancak, yine de Koronavirüs gibi pandemilerin neden olduğu ve olabileceği ani kesintiler için, olabildiğince çevik ve uyarlanabilir bir bulut altyapısına sahip olmanın değerini vurguladı.


Yapay Zekâ

Dijital dönüşüm için yapay zekânın, hâlâ bir “gelecek” trendi olduğunu düşünüyorsanız, biraz yanılıyorsunuz. Günlük hayatımızın pek çok alanında yapay zekâyı görmeye başladık bile.


Sosyal medya akışımızda gördüğümüz gönderiler, Netflix’te önerilen filmler veya Amazon’da alışveriş yaparken önerilen ürünler en basit örneklerdendir.

Bilgi işlem teknolojileri daha uygun fiyatlı olmaya devam ettikçe, daha fazla şirket dijital dönüşümünü gerçekleştirmek için yapay zekâdan yararlanabilecek. 2021 ve sonrasında yapay zekânın yaygınlaşması, nasıl alışveriş yaptığımızdan, ne yediğimize, eğlence için ne yaptığımıza kadar hayatımızı etkileyecek gibi görünüyor.


İşletmenizin dijital dönüşümü için desteğe mi ihtiyacınız var?

Retmes markamızın yapay zekâ destekli MES/MOM çözümleri hakkında bilgi almak için hemen tıklayın.


Siber Güvenlik

Dijital dönüşüm için önemini hiçbir zaman kaybetmemesine rağmen, pandemi ile birlikte siber güvenlik yeniden önemli hale geldi. Bilgisayar korsanları, dünya çapındaki saldırılarını genişletmek için Koronavirüs salgınından yararlandılar. Yalnızca Ocak-Nisan 2020 arasında bankalara ve bulut sunuculara yönelik saldırılarda büyük artış gözlemlendi.


Yapay zekâ ve makine öğrenimi, önümüzdeki günlerde siber güvenlik için oldukça önemli hâle gelecek gibi görünüyor. Çünkü yasa dışı faaliyetlerde görülen artış, daha sofistike araçlar ve algoritmalar gerektirdiğinin anlaşılmasını sağlıyor.

Bu alanda uygulamalar geliştiren birçok şirket var. Ancak 2021 ve sonrasında, dijital dönüşümün sürdürülebilir olmasını sağlamak için; yazılım, bulut ve donanım üreticilerinin de ürün ve hizmetlerini daha güvenli hale getirmeleri gerekiyor.


Bilgi İşlem Gizliliği

Özellikle iletişim ve veri gizliliğine değinirken, dijital dönüşüm için siber güvenliği desteklemeye yönelik bir başka yaklaşım da bilgi işlem gizliliğidir. Bilgi işlem gizliliği fikri, yalnızca verileri değil tüm bilgi işlem sürecini şifrelemek ve hassas bilgiler etrafında, ek güvenlik katmanları oluşturmaktır.


Google, Microsoft, IBM, Alibaba ve VMware; Confidential Computing Consortium aracılığıyla yeni protokollerin ve en iyi uygulamaların geliştirilmesine yardımcı oluyor.

Bu teknoloji, dijital dönüşüm için hala başlangıç aşamasında sayılsa da 2021 ve sonrasında, bilgi işlem gizliliğinin ana akıma kaydığını görmeye başlayacağız.


Akıllı Teknoloji

Dijital dönüşümde akıllı teknoloji kullanan tüm işletmelerin, özel alışveriş deneyimleri oluşturmak için; front-end sunum katmanlarını back-end veri işlevlerinden ayırabilmeleri gerekiyor. Bu teknoloji aslında, sosyal medyadan anında alışveriş yapabilmek kadar basit olabilir.


Peki bu neden bu kadar önemli? Aslında, insanlar alış-verişten çok daha fazlasını yapıyorlar. Araştırmalar, işletmelerin %86’sının müşteri edinme maliyetlerinin son 24 ayda arttığını gösteriyor. Bu durum iki anlama gelir; kuruluşların yeni müşteri edinmek için yatırım yapmaları gerektiği ve müşteriyi elde tutmaya odaklanmanın önemi.

Depolar, vitrinler ve çevrimiçi hizmetler gibi tüm alanları birbirine bağlamak için, çok kanallı deneyimin ötesine geçerek dijital dönüşümünü gerçekleştiren şirketler; 2021’de daha verimli, daha sürdürülebilir hale gelebilir ve rakiplerinden bir adım öne geçebilirler.


Uzaktan Çalışma Modeli

Covid-19 öncesinde evden çalışma, işverenlerin çok da tercih etmediği bir çalışma modeliydi. Ancak, pandemi sürecinin getirdiği zorunluluklardan biri haline geldi ve aslında tercih edilebilir bir uygulama olduğu görüldü.


Google ve Facebook gibi birçok büyük teknoloji şirketi, 2021 yılı boyunca da uzaktan çalışmaya devam edeceklerini bildirdi. Artık, daha küçük şirketler bile, yakın zamanda yaygınlaşan bu esnekliği operasyonel bir seçenek olarak görüyor.

Evden çalışmanın yaygınlaşmasının ve sürekli hale gelmesinin uzun vadeli bir sonucu olarak; büyük şehirler yerine, yaşamın daha kolay olduğu küçük şehirlere göçün artması öngörülüyor. Bu göç, kırsal alanlarda bağlantıya daha fazla yatırım yapılmasını sağlayacak.


Covid-19 pandemisi ile işlerin uzaktan çalışanlarla da etkin bir şekilde yürütülebileceği ve daha düşük operasyonel maliyetlerle sonuçlanabileceği kanıtlandı. Bu nedenle, 2021 ve sonrasında şirketlerin dijital dönüşüm uygulamalarında, uzaktan çalışmaya da yer vermesi olası görünüyor.


Konzek Teknoloji’nin Güncel Teknolojiler ile Desteklediği Dijital Dönüşüm Çözümleri

Konzek Teknoloji, yapay zekâ destekli Retmes MES/MOM çözümleri ile güncel endüstriyel teknolojileri sunuyor. İşletmelerin insandan bağımsız olarak; iş süreçlerini yürütebilmesini, üretim hattından doğrudan veri toplayarak makine öğrenimi ile analiz edilebilmesini sağlıyor.


Covid-19 pandemisi ile hayatımıza giren “uzaktan yönetilebilirliği” destekleyen Retmon ortam izleme çözümleri; işletmenize ait ortam ve üretim verilerinin, anlık olarak uzaktan ve tek merkezden kontrol edilebilmesine imkan veriyor.

Güncel dijital dönüşüm teknolojilerini işletmenize özel olarak sunan, Konzek Teknoloji markalarını incelemek için tıklayın.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page