top of page

Dijital Dönüşüm İçin Sorulması Gereken 5 Soru

Güncelleme tarihi: 28 Kas 2023

Günümüzde işletmeler, dijital dönüşüm için oldukça büyük kaynaklar ayırabilmektedirler. Bu yüzden yapılan çalışmaların başarıya ulaştığını ve işe yaradığını görmek oldukça önemlidir.

Dijital Dönüşümde Önde Olmanın Yolları

Dijital dönüşüm çözümlerinin başarıya ulaştığını anlamak oldukça kolaydır. Verimlilik ve kâr artışı, iş süreçlerinin sorunsuz ilerlemesi ve kullanıcı yorumlarının olumlu olması gibi göstergeler bunu sağlayacaktır.


Peki işletmenizin, dijital dönüşüm yarışında rakiplerinin gerisinde kaldığını veya çok yavaş ilerlediğini nasıl anlarsınız? Dikkat etmeniz gereken beş durumun yanı sıra, almanız gereken önlemleri inceledik:


İçindekiler

1. Dijital Kanallarınız Yeterince Yayın Yapıyor mu?

Dijital dönüşüme başlarken, dijital kanallarınızın her birinin -web sitesi, sosyal medya, e-posta, mobil uygulamalar, e-ticaret ve müşteri desteği- iş hedeflerinizle uyumlu olduğundan ve bütüncül bir kullanıcı deneyimi sunduğundan emin olun.


Müşteriniz mobil cihazında bir reklam görebilir, sosyal içeriğinizle etkileşime girebilir, masaüstünden çevrim içi alışveriş yapabilir. Sizinle nerede etkileşimde bulunursa bulunsun, kullanıcı deneyim sorunsuz olmalıdır. Bunun için mesajlaşma, tasarım ve içeriğinizin müşterilerinizin ilgi alanlarını yansıtacak, kişiselleştirme ile birleşecek ve tutarlı bir marka mesajı sunacak şekilde bir dijital dönüşüm planlanması gerekmektedir.


Hizmetinizi daha da geliştirmek için, tüketici alışkanlıkları, davranışları ve arama trendleri hakkında bilgi edinmek için bu kanalların her birinden bilgi toplayın. Dijital dünyada yeterince görünür değilseniz, dijital dönüşüme harcadığınız her kuruşu yeniden değerlendirmeniz gerekiyor. Sorunsuz ve çok kanallı bir deneyim sunmak maliyetleri düşürür, operasyonel verimliliği artırır ve daha fazla gelir sağlar.


2. Dijital Kanallardan Gelir Elde Ediyor musunuz?

İnternet üzerinden alışveriş sunuyorsanız, satış temsilcisinden yardım alınabilmesini de sağlamanız gerekir. Tüketiciler, çevrim içi sipariş alışkanlığı kazandıkça; bir uygulama, sohbet botu veya öneri motoru üzerinden iletişime geçmeyi tercih ediyor.

Satın alma davranışları değiştikçe, yeni gelir fırsatlarını değerlendirebileceğiniz dijital dönüşüm uygulamaları planlamalısınız. Müşteri temas noktalarınızı bir gelir hedefine göre dijitalleştirmenin etkisini ölçün, böylece hangi noktada anlamlı dönüşler elde edeceğinizi görebilir ve buna göre dijital dönüşüm bütçesi ayırabilirsiniz.


3. Uygulama Geliştirmeye Yaptığınız Yatırımın Karşılığını Alıyor musunuz?

Mevcut ekonomik ortamda, maliyetleri düşürmek çok önemlidir. Dijital dönüşüm çabalarınızı değerlendirirken, yatırım getirisinin azlığı işlerin çok yavaş ilerlediğini gösteren bir işarettir.


İşlemler, abonelikler, kullanıcılar veya gelirler gibi temel ölçümlerde artışı beklemeden uygulama geliştirme maliyetlerini düşürürseniz, dijital dönüşümünüz durabilir. Organizasyonunuzda objektif bir denetimini yapılmasını sağlayarak; BT bütçenizin hangi gelir getiren uygulamalara tahsis edilmesi gerektiğini belirleyin.


4. Üçüncü Taraf Platformlardan Aldığınız Destek Çok mu Fazla?

İşletmeniz hangi sektörde olursa olsun, üçüncü taraf uygulamalara güvenmekten uzaklaşmanın yollarını bulun.


Bir yetenek denetimi yaparak başlayın. İşletmenizde, dışarıdan aldığınız hizmetleri gerçekleştirebilmeniz mümkün mü? Yoksa ekibinizi büyüterek bunu başarabilir misiniz?


Uzun vadede, hem şirketinizin dışa bağımlılığını azaltmak hem de maliyetleri düşürmek için, üçüncü taraf uygulamalardan mümkün olduğunca az faydalanacağınız bir dijital dönüşüm süreci gerçekleştirin.


5. Yetenekli Çalışanlarınızı Kaybediyor musunuz?

Şirketinizin çalışmak için harika bir yer olduğunu düşünebilirsiniz, ancak çalışanlarınız sıklıkla ayrılma talepleriyle karşınıza geliyorsa, dijital dönüşümünüzü hızlandırmanın zamanı gelmiş olabilir.


Dijital dönüşüm sadece teknolojiyle ilgili değildir, aynı zamanda kurumsal kültürle de ilgilidir. Uzaktan çalışma imkânı buna harika bir örnek olacaktır. Evden çalışmak, her zaman ileri görüşlü şirketlerin ayırt edici özelliği olmuştur.


Çalışma saatlerinde kurumsal eğitimlerin verilmesi ve dışarıdan alınan eğitimlere ödenen ücretlerin karşılanması gibi, teknik yetenekleri desteklemenin çeşitli yolları vardır. Çalışmayı anlamlı kılan, yöneticilerin içeriden seçildiği bir kültür geliştirin ve yeteneklerinizin büyümesine yardımcı olmayı önemseyen yöneticileri işe alın. İş gücünün, yeni dönüşen organizasyonunuzun çevikliğini dinamik modellemesine izin verin.

92 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page