top of page

Dijital Dönüşüm İçin Yapay Zekâ

Güncelleme tarihi: 27 Kas 2023

Yapay zekâ, dijital dönüşümün temel sağlayıcılarından biridir. Çünkü, şirketlerin her zamankinden daha yenilikçi, daha esnek ve daha uyumlu hâle gelerek dijital dönüşümlerini gerçekleştirmelerine yardımcı oluyor. Hız, kolaylık ve maliyet optimizasyonu sağlarken; karmaşık süreç ve sistemleri basitleştiriyor.

  •  İş ve teknoloji liderlerinin %80‘i, yapay zekânın üretkenliği artırdığını söylüyor.

  • Pazarlama uzmanlarının %61‘i, yapay zekânın veri stratejilerinin en önemli destekçisi olduğunu belirtiyor.

  • Dijital dönüşümde, yapay zekâyı benimseyenlerin %83‘ü, yüksek düzeyde ekonomik faydalar elde etti.

  • Yapay zekâ, dijital dönüşümün önemli bir destekçisidir ve şirketlerin daha yenilikçi ve veriye dayalı olmasına, artan tüketici hızına ayak uydurmasına yardımcı olur.

Yapay zekâ, dijital dönüşümün temel sağlayıcılarından biridir. Yapay zeka ve dijital dönüşüm ile ilgili görsel.

Birçok kişi yapay zekâyı geleceğin teknolojisi olarak görse de aslında şu an hayatımızın büyük bir kısmında yer alıyor. İş süreçlerini optimize etmek isteyen birçok şirket tarafından halihazırda kullanılıyor. Öyleyse, dijital dönüşümün güçlü sağlayıcılarından biri olarak yapay zekânın işletmenize nasıl yardımcı olabileceğini inceleyelim.


İçindekiler

Dijital Dönüşüm İçin Verinin Önemi

Dijital dönüşüm; işletmelerin üretim verimliliğini, performansını ve erişim gücünü artırmak gibi operasyonel faaliyetlerini optimize etmek için, yapay zekâ ve nesnelerin interneti gibi güncel teknolojileri kullanmalarıdır.

Dijital dönüşüm stratejilerini belirlerken hangi adımları takip etmeniz gerektiği ile ilgili daha detaylı bilgi almak için Dijital Dönüşüm Nasıl Planlanır yazımızı da inceleyebilirsiniz.


Dijital dönüşüm, süreçlere güncel teknolojinin dahil edilmesi olarak sınırlandırılmamalıdır. Bunun yanı sıra, teknolojinin kurumsal ortamdaki rolüne yeni bir bakış açısı getirir. Bu nedenle de 4. Sanayi Devrimi olarak isimlendirilmektedir. Artık dijital dönüşüm, süreçleri gözden geçirmek, yenilik yapmak ve teknolojinin yardımıyla rekabet gücü kazanmak isteyen şirketler için bir yol haritası haline geldi.

Veri analizi ve yapay zekâ desteği, dijital dönüşüm yolculuğunda etkilerini genişletmek isteyen işletmeler için kritik faktörlerdir. Verilerden değer elde ederken yapay zekâ teknolojisinden destek almak, dijital dönüşüm süreçlerinize oldukça fark katacaktır.


Yapılandırılmış (ERP, veri tabanı vb.) ve yapılandırılmamış (sosyal medya) veriler gibi farklı kaynaklardan gelen ve farklı biçimlerde olan muazzam veri hacmi, doğru şekilde ele alınırsa müşterilerinizin isteklerini daha iyi anlamanıza ve dijital dönüşümü gerçekleştirmenize yardımcı olur. Verilerden faydalı iç görüler elde etmek için, hızlı analiz araçları sunan teknolojilere yatırım yapmanız gerekiyor.


Dijital dönüşüm için net ve tanımlanmış bir veri stratejisi olmadan, yapay zekâ desteğine sahip olmanın ya da yatırım yapmanın ne yazık ki bir önemi yok. Verilerinizi organize etmediyseniz, yapay zekânın size büyük getirileri olmayacaktır.

Verileri kendi veri tabanınıza verimli bir şekilde aktarmaya ve tercihen bulutta depolamaya başlayın. Günümüzde, işletmeler tarafından üretilen büyük miktardaki veriyi bir sunucuda veya bir veri merkezinde organize etmek daha zor hâle geliyor. Bu aşamada muhtemelen kullanmayı tercih edeceğiniz yöntem Bulutta depolama olacaktır. Bulutta size yardımcı olacak, sürekli büyüyen bir hesaplama gücü mevcuttur.


Üretim sürecini etkin bir şekilde optimize etmek için yapay zekâyı kullanırken takip etmeniz gereken adımları incelersek:

  1. Veri toplayın: dijital dönüşüm için her şeyden önce, veriye sahip olmanız gerekir. Yapay zekâ, karar vermede yardımcı olan eğitim modelleri için verilere, örneklere ve araçlara büyük ölçüde bağımlıdır. Bu veriler, veri tabanlarından, elektronik tablolardan, XML vb. işaretleme dosyalarından çıkarılabilir.

  2. Depolama: Güvenli ve kaliteli kaynaklardan veri toplamaya ek olarak, veri analizini kolaylaştıran depolama, yapılandırma ve entegrasyon araçlarının kullanılması gerekir. Bu araçlar, verileri analiz aşamasına hazırlamak için gereklidir.

  3. Analiz: Bu adımda tanımlayıcı analizler yapılır. BI (Business Intelligence) raporları, data mart araçları, OLAP sorguları (Çevrimiçi Analitik İşleme) ve analiz panelleri, toplanan ve depolanan verilerden oluşturulur. Böylece uzmanlar, dijital dönüşüm sürecini planlamak için sektörler ve işleyiş hakkında daha net, daha kompakt ve objektif bir görünüm elde edebilir.

  4. Gerçek Zamanlı İşlem: Kuruluşların verilerini modern araçlarla, API’leri kullanarak ya da JSON ve XML gibi daha kolay entegrasyon formatlarıyla entegre ettiği adımdır. Bu tür stratejiler, gerçek zamanlı entegrasyonu kolaylaştırır ve veri oluşturmaktan, daha gelişmiş analizler elde etmeye kadar iyileştirmeler sağlar.

  5. Tahmin ve Optimizasyon: Bu aşamada kuruluş, makine öğrenimi modellerini eğitmek için kullanılan, gerçek zamanlı kaliteli verilere sahip olur. Böylece, analiz ve tahmine dayalı kararlar verebilir.

Tüm bu adımları takip etmek, dijital dönüşüm deneyiminin başında olan işletmeler için oldukça zorlu olabilir. Retmes‘in uçtan uca dijital dönüşüm uygulamaları sunduğu Yapay Zekâ Destekli MES/MOM çözümlerinden destek almak, işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.


Tıpkı internetin gelişinin dünyanın her zaman iş yapma şeklini değiştirdiği gibi, gelişen teknolojiler özellikle de yapay zekâ, dünya çapındaki işletmeleri dönüştürüyor. Artık önemli olan, şirketlerde dijital dönüşümün ne zaman gerçekleşeceği değil, hangi teknolojilerin bu aşamada gerekli ve öncelikli olacağıdır.


İhtiyaç duyduğunuz tüm süreçleri dijitalleştirdiğinizde, projede ayarlanması gereken aşamaları kontrol etmeye başlayabilirsiniz. Örneğin, tasarım aşamasında yapay zekâ, Ar-Ge’yi iyileştirir ve sonraki adımlar için doğru tahminler sunar.

Bir ürünü teslim ederken, yapay zekâ ve makine öğrenimi ile sağlayacağınız müşteri deneyimi, ürününüzü, markanızı ve pazar payınızı güçlendirmek için eylemleri izlemek, önermek ve tahmin etmek için kullanılabilir.


Yapay Zekâ ve Dijital Dönüşüm

Yapay zekâ iş süreçlerinize dahil edildiğinde, farklı sistemleri entegre etmek ve birkaç günlük görevi dakikalar içinde halledilebilecek şekilde otomatikleştirme imkanıyla, dijital dönüşüme başka bir boyut kazandırır.


Yapay zekâ, daha hızlı ve daha verimli operasyonlar ile daha fazla üretkenlik sağlamanın yanı sıra, şirketiniz tarafından toplanan verilerin daha yararlı kullanılmasını sağlar. Tarihte üretilen tüm verilerin %90‘ının son iki yılda üretildiği bir gerçeklikte, verileri anlamlandırmak için yapay zekânın ne kadar önemli olduğunu anlamak gerekiyor.


Yapay zekâ, dijital dönüşümün en güçlü kahramanlarından birisi ve bugün geliştirilen en verimli dijital araçların temelidir. Pazarın hızlanmasını, rekabet gücünü ve müşterilerin beklentilerini doğrudan etkiler, giderek daha yenilikçi ve etkili çözümlere olanak sağlar.


Yapay Zekânın Dijital Dönüşüm Sürecindeki Faydaları

Günümüzde dijital dönüşüm, işletmeler için bir hayatta kalma meselesidir. Çünkü, tüketiciler daha iyi ve daha hızlı müşteri deneyimleri talep ediyorlar. Dijital dönüşüm; değer sunmanın, olağanüstü müşteri deneyimleri yaratmanın ve tüketicilerin artan hızına uymanın yeni yollarını yaratıyor.


Gelişmiş Müşteri Deneyimi

Yapay zekâ, işletmelerin müşteri ihtiyaçlarını ve tercihlerini daha iyi anlamalarına, ileriye dönük doğru tahminler yapmalarına yardımcı olur. Her dijital dönüşüm stratejisinin başarısı, doğru içgörülere dayanır.

Dijital dönüşümün başlangıcında müşteri beklentilerini ve taleplerini kapsamlı bir şekilde anlamak çok önemlidir. Yapay zekâ, tüketim alışkanlıklarına ilişkin “360 derecelik” ayrıntılı bir görünüm oluşturmak için; tüketici davranışı, satın alma geçmişi ve dijital kanal katılımındaki eğilimleri ortaya çıkarmaya yardımcı olur.

Günümüzün dijital ortamında tüketiciler, artan sayıda temas noktaları sayesinde birden çok kanal kullanıyor. Çevrimiçi ve mağaza arasındaki çizgi giderek bulanıklaşıyor.

Tüketiciler, satın alma yolculuğu boyunca kişiselleştirilmiş deneyimler bekliyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki tüketicilerin %71‘i, alışveriş deneyiminde kişiselleştirme olmadığında hayal kırıklığına uğruyor.

Yapay zekâ, tüketicilere yönelik kişiselleştirilmiş deneyimler oluşturmak için tüketici içgörülerini hızla ortaya çıkarır. Bir işletme, müşterileri hakkında ne kadar eyleme geçirilebilir veriye sahipse, tüm önemli mikro anlarda o kadar fazla değer sunabilir.


Dinamik Analiz

Veri toplamak, dijital dönüşüm için çok önemlidir, ancak bir dijital dönüşüm girişiminin başarısına güç veren, bu verilerin nasıl değere dönüştürüldüğüdür.

Yapay zekâ, içgörüleri ortaya çıkarmak ve eğilimleri gerçek zamanlı olarak belirlemek için binlerce veri noktasını işleyebilir. Örneğin, çevrimiçi alışveriş yapılan bir e-ticaret sitesine göz atabilir ve web sitesi ziyaret tarama geçmişine dayalı olarak, geçmiş tercihleri ve satın alma davranışlarıyla birlikte kişiselleştirilmiş öneriler sunabilir.

Şirketler, sağladıkları müşteri deneyimi ile proaktif hale gelebilir. Yapay zekâ destekli dinamik analitik, markaların tüketici eylemlerine tepki vermek yerine tüketicinin ihtiyaçlarını önceden belirlemesini sağlar.


Tahmine dayalı analitik; satın alma geçmişi, geçmiş kampanya verileri, tüketici davranışı ve tercihleri dahil olmak üzere farklı veri noktalarından ve algoritmalardan gelen öngörüleri bir araya getirmek için yapay zekâyı kullanır. Böylece müşterilerin ihtiyaçlarını ve davranışlarını, önceden tahmin edebilen modeller oluşturabilirler.

Tahmine dayalı analitik, işletmelerin bütçe tahsisinde, medya ve reklam satın alımında önemli tasarruflar sağlamasına yardımcı olabilir. Birden fazla eylemin potansiyel etkisini vurgulayan tahmine dayalı modellerle, en iyi yatırım getirisini elde etmek ve gelecekteki en çok satışları elde etmek için reklam türleri ve dijital kanallar hakkında derinlemesine bilgi edinmek mümkündür.


Yapay zekâ, tüketici verilerine dayalı gelişmiş kitle segmentasyonunu kolaylaştırır. Bu, mesajlaşmanın doğru kanalda ve doğru zamanda alaka düzeyini ve hedeflenmesini iyileştirmek için pazarlama kampanyalarının daha fazla kişiselleştirilmesine olanak tanır.


Operasyonel Etkinlik ve Daha Hızlı Süreçler

Yapay zekânın, dijital dönüşümü desteklediği en önemli alan, verimliliğin ve operasyonel etkinliğin artırılmasıdır. Yapay zekâ süreçleri hızla geliştirir ve karar verme sürecini hızlandırmak için eyleme geçirilebilir içgörüler sağlar.


İşletme yöneticileri, sezgiye ve tecrübelerine güvenmek yerine veriye dayalı kararlar verebilir. Riskler ve fırsatlar söz konusu olduğunda doğru öngörülerde bulunmak için, eğilimler ve modeller ortaya çıkarılabilir.


Müşteri hizmetleri, yapay zekânın uygulanmasıyla büyük fayda sağlanabilen bir alandır, ancak aynı zamanda birçok dijital dönüşüm girişiminin gerçek zamanlı veri eksikliği nedeniyle başarısız olduğu alanlardan biridir.


Büyüme ve Kârlılık Fırsatları

Yapay zekâ, riskleri azaltarak, operasyonel verimliliği artırarak ve inovasyon çalışmalarını hızlandırarak işletmeleri karlı dijital dönüşümler elde etme konusunda güçlendirir.


Yapay zekâ, dijital kanalların ve pazarlama bütçelerinin nasıl kullanıldığını optimize ederek verimliliği artırma fırsatı sunar. Kampanyaları hızlı bir şekilde test etme ve ölçeklendirme sürecini gerçeğe dönüştürür.


Giderek daha fazla şirket teknolojiyi benimsedikçe ve dijital dönüşümünü gerçekleştirdikçe, yapay zekânın etkisi de çok büyük olacak. Bu trendin kazananları, dijital dönüşüm stratejilerini güçlendirmek için hızla yapay zekâyı kullanmaya başlayan şirketler olacak.


Dijital Dönüşüm İçin Yapay Zekâyı Kullanın

Geçmişte elektrik insanlık için ne ifade ediyorsa, bugün de yapay zekâ dijital dönüşüm için aynı önemdedir. İşletmeler için en büyük zorluk, tüm bu değişiklikleri yönetmek ve organizasyon yapısında böyle bir dönüşümü ele almaktır.

Bu aşamada yapay zekâ çözümleri sunan profesyonel bir danışmandan yardım almanız, zorlukları daha kolay aşmanızı sağlayacaktır.


Retmes markamızın Yapay Zekâ Destekli MES/MOM çözümleri, dijital dönüşüm kapsamında iş süreçlerinizin optimizasyon ve iyileştirme çalışmaları için uçtan uca uygulamalar sunar.


Sektörünüze ve işletmenize en uygun çözümü seçmek için hemen tıklayın.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page