top of page

Enerji İzleme Nedir?

Güncelleme tarihi: 28 Kas 2023

Her türlü ticaret enerji gerektirir. Endüstriyel işleme ve üretim tesisleri en büyük tüketiciler olma eğilimindedir, ancak sigorta ve bankacılık gibi hizmet sektörleride ısıtılması, soğutulması ve aydınlatılması gereken büyük binalara ihtiyaç duyar.


En yeni büyük enerji tüketen işletmeler, internet üzerinden akan verileri depolayan ve sunan büyük bilgisayar kümeleri olan veri merkezleridir.


Ekonomik teşviklere ek olarak, fosil yakıtların yakılmasıyla (enerjimizin çoğunluğunun kaynağı) üretilen her BTU'nun atmosferik karbondioksitte artışa yol açtığı bilinmektedir. Bu da, küresel iklimde bazı istenmeyen değişikliklere neden olmaktadır. Artık üretimde enerji yönetimine odaklanmak için her zamankinden daha fazla neden vardır.

Enerji izleme ve yönetiminin önemi

Üretimde Enerji İzleme

Genel enerji tüketimini etkili bir şekilde azaltmak, planlama ve şirket çapında kararlılık gerektirir. Örneğin, doğal gazla çalışan bir kurutucuda kurutulan, ardından kürlenen, elektrikli kurutucuda son kuruluğa getirilen ve ardından kaplanan bir ürünü düşünün. Bireysel bir yönetici "enerji tasarrufu talimatına" tepki verirse, ilk kurutucuda kullanılan gaz miktarını azaltabilir. Ancak bu eylem, kürleme sürecini engelleyebilir ve elektrikli kurutucudaki yükü artırabilir, bunun da kullanımı gazlı kurutucuya göre giderek daha pahalıdır. Bu izole eylem aslında daha yüksek bir toplam enerji kullanımı ve üretim maliyeti ve belki de kalite sorunları ile sonuçlanacaktır.


Bu tür yanlış adımlardan enerji izleme programı geliştirilerek kaçınılabilir. Böyle bir programın amacı, bir işletme genelinde enerji kullanımını sürdürülebilir bir şekilde azaltmaktır.


Enerji İzleme Yönetimi

Enerji tüketimini azaltmak değişim gerektirdiğinden, üretimde kapsamlı enerji yönetimi için veri işleme sistemine ek olarak önemli bir idari ve sosyal unsur gereklidir. Tesisler, tarihsel olarak, enerjiyi azaltmak için daha verimli bir motor kurmak veya ısıtılmış bir tankı yalıtmak gibi pasif yöntemlere geçmişte yönelmiştir. Ancak, burada tasarruflar kurulduktan sonra otomatik olarak gerçekleşecektir. Bununla birlikte, operatörleri basınçlı hava sızıntılarını bildirmeye veya süreçleri daha verimli bir şekilde kontrol etmeye, sürekli katılımlarını gerektiren faaliyetlere ikna etmek, hedeflerin iyi bir şekilde iletilmesini gerektirir. Bu nedenlerle, üst yönetim, enerji azaltma hedefine dahil olmalı ve taahhütte bulunmalıdır. Ayrıca, programın hedefleri ve eylemleri, şirkette bunları uygulayan veya değişikliklerden etkilenen herkese açık bir şekilde iletilmelidir. Eğitim ve anlayış, bu tür bir programın genel başarısı için çok önemlidir.


Hedefler belirlendikten ve değişiklikler uygulandıktan sonra, değişikliklerin etkinliğini gözlemlemek için veriler gözden geçirilebilir. Girişim başarılı olsun ya da olmasın, enerji kullanımının azaltılmasına yönelik yeni fikirler muhtemelen gün ışığına çıkacaktır. Süreç içindeki değişiklikler ve harici enerji kaynaklarının maliyet ve mevcudiyetindeki değişiklikler, enerji kullanım optimizasyonunun devam eden bir süreç olması gerektiği anlamına gelir.


Konzek, işletmelerin dijital dönüşüm anlamında ihtiyaç duyduğu Endüstri 4.0 çözümlerini uçtan uca geliştiren, 80’den fazla ülkeye teknoloji ihraç eden, sektöründe lider bir teknoloji firmasıdır. Özellikle yapay zekâ destekli MES ve MOM markası Retmes ile özel tasarlanmış algoritmalar inşa ederek, işletmelerin enerji verilerinin, proses verilerinin ve üretim verilerinin toplanması, izlenmesi ve analiz edilmesi anlamında etkin çözümler sunar.



33 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page