top of page

Genel Ekipman Verimliliği’nin (OEE) Avantajları

Güncelleme tarihi: 27 Kas 2023

Genel Ekipman Verimliliği (OEE), başlangıçta sıfır kusur ve kayıpla mal üretme çabası içinde Toplam Verimli Bakımın (TVB) merkezi bir bileşeni olarak tanımlanıyordu. Günümüzde ise TVB’nin genel amacı, üretkenliği, verimliliği ve güvenliği arttırarak en optimum üretim sürecini elde etmektir.

Genel ekipman verimliliğinden (OEE) yararlanmanın avantajları şunlardır:


İçindekiler

1. Performansı Görselleştirme

OEE hesaplamanın en belirgin avantajı, üretim tesisinizin performansını kolayca görselleştirebilmenizdir. Bunun nedeni, genel ekipman verimliliğinin üretim verimsizliklerine ve kayıplarına üç alanda bakmasıdır, bunlar: Kullanılabilirlik, Performans ve Kalitedir. Bu değerler daha sonra mevcut üretim durumunu ve iyileştirilmesi gereken alanları gösteren tek bir ölçümde gruplandırılır.

Ekipman verimliliğini artırmak için OEE

2. Üretim Anlayışı

Üretim operasyonlarınızın gerçek durumunu ölçmeden bilmek mümkün değildir. Çoğu zaman üreticiler, süreç verimliliğinin gerçekte olduğundan çok daha yüksek olduğunu varsayarlar. Bunun nedeni, ölçülemeyen şeyleri yönetememek veya iyileştirememektir. Üretim performansınızı ve kayıplarınızı analiz ettiğinizde, üretiminizin hangi alanlarının en yüksek verimlilikte çalıştığını ve hangi alanların iyileştirilmesi gerektiğini daha iyi anlarsınız.


3. Rekabet Edebilirliği Artırın

Birçok üretici ve tüketicinin üretilmekte olan ürünleri etkilediği imalat piyasası oldukça rekabetçidir. Üreticiler, karlarını artırmak için rekabete çaba göstermelidir. Genel ekipman verimliliği, üreticilerin iyileştirmesi gereken alanları vurgulayarak rekabet güçlerini artırmalarına yardımcı olabilir. Sonuç olarak, üretim operasyonları üretim maliyetini düşürebilecek ve müşterilerine yüksek kalitede bir ürün sunacaktır. Üreticiler, rakiplerinden daha iyi bir değere ve kaliteye sahip olarak pazardaki rekabet avantajlarını sürdürebilir.


4. Makine Maliyetini Azaltın

Makinenizin gerçek performansını anlamak, makinenin verimli çalışıp çalışmadığını bilmekle doğrudan ilişkilidir. Ayrıca gelecekteki onarım ihtiyacına yol açabilecek sorunların olup olmadığını önceden belirleyip, büyük arızaların oluşmasını önleyebilirsiniz. Genel ekipman verimliliği ile makine arızaları gibi üretim tesisleri için son derece maliyetli olayları öngörebilecek ve stratejik zamanlarda önleyici bakım planlayabileceksiniz. Ayrıca, üretiminizi optimize ederek, maliyetli makinelerin boşta kaldığı ve önceki işlemlerin tamamlanmasını beklediği süreyi azaltabilirsiniz.


Konzek, işletmelerin dijital dönüşüm anlamında ihtiyaç duyduğu Endüstri 4.0 çözümlerini uçtan uca geliştiren, 80’den fazla ülkeye teknoloji ihraç eden, sektöründe lider bir teknoloji firmasıdır. Özellikle yapay zekâ destekli MES ve MOM markası Retmes ile özel tasarlanmış algoritmalar inşa ederek, işletmelerin enerji verilerinin, proses verilerinin ve üretim verilerinin toplanması, izlenmesi ve analiz edilmesi anlamında etkin çözümler sunar.

40 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page