top of page

IoT’nin Başlıca Sorunları ve Zorlukları

Güncelleme tarihi: 27 Kas 2023


IoT’nin Güvenlik ve Altyapı Zorlukları

IoT Güvenliği

IoT'nin güvenliği, hem bağlı ekipmanı hem de IoT'nin kendisini koruyan teknolojiye dayanır. IoT’nin “Things” kısmı yani "Şeyler", verileri ağ üzerinden otomatik olarak geçiren benzersiz bir tanımlayıcıya sahiptir; ancak korunmazlarsa, güvenlik açıklarına hedef olma riskiyle karşı karşıya kalırlar.


Bu nedenle ağların ve bunlara bağlı cihazların güvenliğini sağlamaya yönelik tedbirler alınmıştır.


IoT’nin Güvenlik Zorlukları


IoT cihazlarını güvence altına almanın birçok yolu olsa da, özellikle bazı tasarımcılar ve üreticiler en başından güvenliği sağlamak yerine hızlı satmaya odaklandıklarından, güvenlik her zaman zorluk olarak algılanabilir.


Dikkat etmeniz gereken hususlar şunlardır:

  • Zaten şifrelenmiş olan şifreler, sık sık değiştirilseler bile, kırılmaya karşı dayanıklı olmayacak kadar güçlü olmalıdırlar.

  • Bazı kaynak kısıtlamaları olduğu için, gelişmiş şifreleme gibi güvenlik özelliklerinin kullanılabilirliği.

  • Yükseltmeler veya yamalar sağlamak, üretici için ne kadar maliyetli olursa olsun, güvenlik için gereklidir.

  • Temelde bağlantı için tasarlanmamış olan eski varlık bağlantıları.

  • Belirli standartlar yerine tek bir koruma çerçevesi üzerinde anlaşmak, çünkü bu, güvenliği daha az zorlaştıracak ve birlikte çalışabilirliği daha güvenilir hale getirecektir.

  • Herhangi bir güvenlik ihlalini önlemek için müşterileri veya kullanıcıları kendi önlem yöntemlerini uygulamak üzere eğitmek.


IoT Zorlukları


Birçok şirket, altyapılarını daha karmaşık hale getiren bu teknolojiyi zaten benimsemiştir.


Telekomünikasyon sektöründe, IoT'nin odak noktası, milyonlarca bağlı cihazı destekleyen 5G ağlarıdır. Buradaki fikir, geçici gecikmeler, yüksek hız ve düşük güç tüketimi sorununu karşılamaktır. Hükümet gibi kamu kurumları da aydınlatma, güvenlik, trafik gibi çok sayıda hizmeti uygulamak için IoT'yi kullanmaktadır.


Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page