top of page

ISO 50001 Standartları ve Enerji İncelemesi

Güncelleme tarihi: 23 Şub

Uluslararası standartlar ailesinin yeni bir üyesi olan ISO 50001, diğer önemli ISO yönetim sistemi standartlarının paylaştığı ortak unsurlar temel alınarak geliştirilmiştir. ISO 50001 standardında öngörülen tanıma göre enerji; satın alınabilen, depolanabilen, arıtılabilen, ekipmanda veya bir süreçte kullanılabilen elektrik, yakıt, buhar, ısı, basınçlı hava ve yenilenebilir gibi çeşitli formlarda olabilir. Bir Enerji Yönetim Sistemini (EnMS) benimsemenin temel amacı, bir kuruluşun genel olarak enerji kullanımı, verimliliği ve tüketimini içeren enerji performansını iyileştirmesini sistematik bir yaklaşımla sağlamaktır.

Enerji Yönetim Sistemi, kullanım, verimlilik, tüketim görseli

Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) tarafından yayınlanan diğer yönetim sistemi standartlarına benzer şekilde, ISO 50001 standartları, enerji performansında sürekli iyileştirme sağlamak için PLANLA-UYGULA-KONTROL ET-ÖNLEM AL yaklaşımına dayanmaktadır. Uygulayan kuruluş, belirli belgelenmiş metodoloji ve kriterlerle enerji incelemesini kaydetmeli ve sürdürmelidir. Enerji incelemesi, bir kuruluşun enerji performansını verilere ve/veya fiili ölçüme dayalı olarak belirlemeye yönelik bir süreçtir. İnceleme, enerji temel çizgisinin geliştirilmesi ve enerji performans göstergelerinin (EnPI’ler) seçimi için faydalı bilgiler sağlar. Ayrıca, gelecekte EnMS’nin etkin gelişimini desteklemek için izleme kabiliyetini de kurar.

Gözden geçirmeyi gerçekleştirmek için kuruluş, bir ekipman listesi oluşturmalı ve farklı enerji kullanımını tanımlamalıdır. Normalde aylık olarak tam bir yıl olmak üzere belirli bir süre için enerji tüketimi ayrıntılarını elde etmelidir.


Enerji incelemesi için aşağıdaki temel bilgiler mevcut olmalıdır:

  • Ekipmanın adı

  • Ana ekipmanın benzersiz kimliği (floresan tüpleri, masaüstü PC birlikte gruplandırılabilir)

  • Ekipman konumu

  • Enerji türü

Konzek, işletmelerin dijital dönüşüm anlamında ihtiyaç duyduğu Endüstri 4.0 çözümlerini uçtan uca geliştiren, 80’den fazla ülkeye teknoloji ihraç eden, sektöründe lider bir teknoloji firmasıdır. Özellikle yapay zekâ destekli MES ve MOM markası Retmes ile özel tasarlanmış algoritmalar inşa ederek, işletmelerin enerji verilerinin, proses verilerinin ve üretim verilerinin toplanması, izlenmesi ve analiz edilmesi anlamında etkin çözümler sunar.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page