top of page

MOM ve MES Arasındaki İlişki Nedir ve Farklar Nelerdir?

Güncelleme tarihi: 28 Kas 2023

MES'in Tanımı

MES ve MOM arasındaki farklılıkları anlamanın en iyi yolu tanımlarına bakmaktır. MES, fabrikada üretim sürecinin takibini ve izlenmesini kolaylaştıran bilgi sistemidir. MES’in ana rolü, artan üretkenlik ve minimum israfla sonuçlanması için tüm üretim süreçlerinin öngörülen prosedürleri takip etmesini sağlamaktır. MES kontrollerinin bazı faaliyetleri ve süreçleri, müşteri siparişlerini, ana programları, MRP (Malzeme Kaynak Planlaması) sistemlerini ve diğer planlama kaynaklarını içerir. Temel amacı, maliyetleri düşürerek ve maksimum üretkenliği sağlayarak operasyonlardaki verimliliği sağlamaktır. MES 1980’lerin başında ortaya çıkmıştır ve imalat endüstrisi üzerinde muazzam bir etkisi olmuştur. Gerçek zamanlı olarak veri toplamada kritik bir rol oynamış ve karar vermeye yardımcı olan eyleme geçirilebilir içgörüler sağlamıştır.

İşletmelerde MOM ve MES uygulamaları

MOM nasıl farklıdır?

MOM, kalite ve maliyetleri kontrol ederken aynı zamanda planlama, çizelgeleme ve operasyonları optimize etmek için uçtan uca üretim süreçlerini yöneten bir yazılım çözümüdür. “MOM” kısaltması, “Yürütme” kavramının ayrık üretimle olduğu kadar süreç üretimine de uymaması da dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle zaman içinde MES’in yerini almıştır. Bir MOM, tesis ve operatörleri arasındaki etkileşimleri modelleyerek çalışma ortamında benzersiz yaklaşımlar sunar. Operatörlerin, süreçleri gerekli olacak şekilde iyileştirmeye ve düzenlemeye, kendilerini yetkili ve hazır hissetmelerini sağlaması için bir ortam yaratır. MOM’un etkin kullanımı hem tesis yönetimine hem de operatörlere fayda sağlar.


Konzek, işletmelerin dijital dönüşüm anlamında ihtiyaç duyduğu Endüstri 4.0 çözümlerini uçtan uca geliştiren, 80’den fazla ülkeye teknoloji ihraç eden, sektöründe lider bir teknoloji firmasıdır. Özellikle yapay zekâ destekli MES ve MOM markası Retmes ile özel tasarlanmış algoritmalar inşa ederek, işletmelerin enerji verilerinin, proses verilerinin ve üretim verilerinin toplanması, izlenmesi ve analiz edilmesi anlamında etkin çözümler sunar.

204 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page