top of page

Robotik Süreç Otomasyonu Nedir?

Güncelleme tarihi: 28 Kas 2023

Robotik süreç otomasyonu (RPA), dijital sistemler ve yazılımlarla etkileşime giren insan eylemlerini taklit eden yazılım robotlarının oluşturulmasını, dağıtılmasını ve yönetilmesini kolaylaştıran yazılım teknolojisidir. Tıpkı insanlar gibi, yazılım robotları da ekranda ne olduğunu anlamak, doğru tuş dokunuşlarını tamamlamak, sistemlerde gezinmek, verileri belirlemek ve ayıklamak gibi çok çeşitli eylemleri yapabilir. Ancak tek fark yazılım robotlarının bu işlemleri, kalkmaya, gerilmeye veya bir kahve molası vermeye gerek kalmadan bunu insanlardan daha hızlı ve daha tutarlı bir şekilde yapabilir.


RPA'nın Ticari Faydaları Nelerdir?

Robotik süreç otomasyonu, organizasyonları daha karlı, esnek ve duyarlı hale getiren iş akışlarını düzene sokar. Ayrıca, iş günlerinden sıradan görevleri kaldırarak çalışan memnuniyetini, bağlılığını ve üretkenliğini artırır.


RPA müdahaleci değildir ve dijital dönüşümü hızlandırmak için hızla uygulanabilir. Ayrıca API'ler, sanal masaüstü altyapıları (VDI'lar) veya veritabanı erişimi olmayan eski sistemleri içeren iş akışlarını otomatikleştirmek için idealdir.


RPA Neden Dönüştürücüdür?


RPA teknolojisi, dünyanın iş yapma şeklini değiştirmektedir. İnsanlar yerine yazılım robotları, uygulamalarda ve sistemlerde oturum açmak, dosya ve klasörleri taşımak, verileri çıkarmak, kopyalamak ve eklemek gibi işlemleri yapabilir. Ayrıca, formları doldurmak ve rutin analizleri ve raporları tamamlamak gibi tekrarlayan ve daha düşük değerli işler yapar. Gelişmiş robotlar, metin yorumlama, yapılandırılmamış verileri anlama ve karmaşık kararlar almak için gelişmiş makine öğrenimi modelleri uygulama gibi bilişsel süreçleri bile gerçekleştirebilir.


Robotlar bu tür tekrarlayan, yüksek hacimli görevleri yaptığında, insanlar en iyi yaptıkları şeylere odaklanmak ve daha fazla keyif almak için özgürleşir.


RPA Nerelerde Kullanılabilir?


Finansal hizmetlerden sağlık hizmetlerine, imalattan kamu sektörüne, perakendeye ve çok ötesine uzanan sektörlerdeki işletmeler, finans, uyumluluk, hukuk, müşteri hizmetleri, operasyonlar ve BT gibi çeşitli alanlarda RPA'yı uygulamıştır.


RPA, geniş çapta uygulanabilir olduğu için zamanla çok yaygın hale geldi. Hemen hemen her yüksek hacimli, iş kurallarına dayalı, tekrarlanabilir süreç, otomasyon için harika bir adaydır ve giderek daha yüksek düzeyde yapay zeka becerileri gerektiren bilişsel süreçler gibi.


40 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page