top of page

Üretim Yürütme Sistemi (MES) Neden Tercih Edilmeli

Güncelleme tarihi: 2 Oca

MES: Zamanlama Yazılımı ve Performans İzleme

MES çözümleri, atölye kontrol ve çizelgeleme yazılımını içeren sistemlerdir; üretim katında kalite ve performansı izlemek için kontrol çözümlerini de içerir. Üretim yönetiminin atölyede neler olduğunu bilmesini sağlamak için uyarılar ve raporlar sağlar. Süreç kontrollerini ve parametrelerini iyileştirmeye yardımcı olmak için atölye koşullarını kalite sonuçlarına bağlar.

Üretimde Yönetim için MES sistemi görseli

MES sistemleri, planlanmamış arıza süresi durumunda üretim yöneticilerini hızlı bir şekilde bilgilendirir ve gelecekte meydana gelebilecek arızaları önlemek için arıza süresinin nedenlerinin belirlenmesine yardımcı olur. Bu hızlı yanıt yeteneği, kritik siparişlerin gönderilmesindeki program kesintilerini ve gecikmeleri azaltmaya, nakit akışını iyileştirmeye ve memnun müşterilerin artmasına yardımcı olur.


MES çözümleri, verimliliği ve kullanımı artırmaya yardımcı olmanın yanı sıra, sorunların temel nedenlerine ilişkin “içgörüler” ve süreçler tolerans dışına çıktığında “uyarılar” sağlayarak kaliteyi artırır. Düşük kaliteyi ortadan kaldırmak, yeniden işleme maliyetlerini azaltır, maliyetlerin düşük ve marjların yüksek tutulmasına yardımcı olur. MES sistemleri, yalnızca güne veya vardiyaya göre programlamaya izin veren çoğu ERP tabanlı atölye kontrol sistemiyle karşılaştırıldığında, genellikle saatlere ve dakikalara varan daha kesin bir zamanlama sağlar. Bu geliştirilmiş program doğruluğu, verimliliği artırmaya yardımcı olur ve kritik siparişlerin önceliklendirilmesini iyileştirir.


MES çözümleri genellikle kağıtsızdır, üreticinin çevreci girişimlerine yardımcı olur ve yüksek kağıt maliyetinden tasarruf sağlar. MES çözümleri aynı zamanda yalın üretimle de uyumludur ve altı sigma veya diğer kalite iyileştirme programlarına girdi sağlayabilir. Neredeyse tüm operasyonel ölçütleri iyileştirmek için paha biçilmez araçlardır.


Üreticilerin Neden MES Sistemine İhtiyacı Var ?

İmalat her yönden risk taşıyan bir endüstridir. Müşteriler sürekli olarak daha düşük fiyatlar, daha yüksek kalite ve daha özelleştirilmiş ürün ve hizmetler talep etmektedir. Rekabet şiddetlidir ve ortaya çıkan rakipler, birkaç hafta veya ay içinde tüm tabloyu değiştirebilir. Bu zorlu ortamda, MES sistemi bir lüks ya da eklenti değil, rekabetçi bir gerekliliktir.


Konzek, işletmelerin dijital dönüşüm anlamında ihtiyaç duyduğu Endüstri 4.0 çözümlerini uçtan uca geliştiren, 80’den fazla ülkeye teknoloji ihraç eden, sektöründe lider bir teknoloji firmasıdır. Özellikle yapay zekâ destekli MES ve MOM markası Retmes ile özel tasarlanmış algoritmalar inşa ederek, işletmelerin enerji verilerinin, proses verilerinin ve üretim verilerinin toplanması, izlenmesi ve analiz edilmesi anlamında etkin çözümler sunar.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page