top of page

Üretiminizi Yapay Zeka ile Destekleyin!

Güncelleme tarihi: 28 Kas 2023

Günümüzde hayatın her noktasına teknoloji ile birlikte taşınan ve kullanımı yaygınlaşan yapay zekâ kavramı, sanayideki dijital dönüşüm sonucunda endüstriyel alanda da son derece popüler hale gelmiştir.

Endüstriyel sistemlerden ulaşılan birçok dijital verinin işlenmesiyle birlikte bu verilerden çıkarımlar yapılarak analizlerin gerçekleştirilmesi artık bir gereklilik haline gelmiştir.

Endüstrideki dijital dönüşüm süreci sonucunda yapay zekâ yöntemlerinin endüstriyel üretim, planlama, risk analizi, tahmin, sınıflandırma gibi pek çok alanda yaygın ve etkin olarak kullanılmaya başlanmıştır.


Retmes Mes’te Akıllı Planlama


Retmes’te yapay zekâ destekli planlama, sistemin en büyük faydalarından biridir.

Peki Nedir Bu Akıllı Planlama ?


Örneğin işletmede bir makinenin dakikada bir ürün üretilecek şekilde planlanan bir ürünü mevcuttur. Bu durumda makine saatte 60 ürün, 24 saatte de 1440 adet ürün üretecektir. Yani bir gün boyunca 1440 adet ürün üretileceğine dair sipariş girilerek planlama yapılır, planlanan bu günden sonra makinede gerçekleşecek olan diğer işler ve siparişler planlanır. Anlık olarak istenilen hedefte ürün üretilmediği her an (makine arızaları, duruşlar nedeniyle) diğer işlerde gecikme ihtimalleri oluşuyor demektir. Retmes’in faydası bu noktada devreye girmektedir. Anlık olarak oluşan makine arızalarından veya duruşlardan kaynaklı verilen termin süresinde istenilen ürününün üretilemeyeceğini önceden tahmin eder hesaplar ve anlık olarak bunun bilgisini ilgili kişilere bildirdiği gibi bununla birlikte bir sonraki siparişlerinde ne kadarlık gecikme yaşayacağının da bilgisini aktarır. Yani MES yaşayan bir sistemdir. Bu sayede örneğin 1 ay sonraki verilen termin süresi makinenin bozulmasından, operatör verimsizliğinden veya az üretimden kaynaklı ilgili işin gecikeceğini önceden söyleyerek önlem alınmasını sağlar.


Retmes Mes’te Kestirimci Bakım

Kestirimci Bakım Nedir?


Kestirimci bakım; ekipmanın ve bileşenlerinin arızalanmadan önce durumlarının izlenmesi ve verilerin analitik yöntemlerle analiz edilmesiyle yaşam ömürlerinin öngörülüp arıza çıkarma ihtimallerini değerlendirerek önlem alınmasıdır.


Konzek Teknoloji’nin Bir Firma İçin Uyguladığı Kestirimci Bakım Çalışması



Hızlı tüketim ürünleri üreten bir işletmede kağıt kopması ve kağıt sarmasından kaynaklı duruşlar yaşanıyordu. Firma bu duruşları klasik yöntemler ile tespit edemiyor, önceden önlem alamıyordu. Bu kopma veya sarmalar yaşandığında makineyi tekrar çalışır duruma getirmek için ortalama 1 saat arasında çalışma gerekiyordu (Problemi tespit edip çözüm bulduktan sonra makinenin tekrar çalışma süresi) . Bu nedenle firmada kestirimci bakım uygulaması makinenin arızi duruşuna geçmeden, aksiyonu bu duruştan önce almaktır.

Konzek Teknoloji’nin gateway ürünü olan Retgate ile hatlardan, sahalardan veriler toplanır. Toplanan bu veriler ile ilk etapta veri görselleştirmesi yapılır. Veri görselleştirmesi içerisinde grafikler ve işletmeye özel ekranlar barındırır. Karşımıza çıkan bu grafikler ve özel ekranlardan analizler yapılarak sonraki aşama olan veri setlerinin belirlenmesine geçilir. Bu aşamada özelliklerin problem ile ilgili alakalı olup olmadığına bakılır. Grafikten elde edilen bilgiler ışığında makinenin kağıt kopmasına veya kağıt sarmasına ne kadar yaklaştığı tespit edilir.


Yaklaşma oranına göre sistem içerisinde bazı kurallar oluşturarak belirlenen olasılık yüzdeleri kapsamında ihtiyaca göre ilgili kişiye mail atılabilir, siren çalınabilir veya o risk alınmadan hat durdurulur. Örnek verilecek olursa kağıt kopması sorunu yüzde 80 olduğunda siren çalınması istendiği gibi ilgili sorun yüzde 95 oranına ulaştığında risk alınmadan hattın durdurulması istenebilir. Böylelikle arızi duruş gerçekleşmeden önce ilgili arızanın tespiti yapılarak makine duruşa geçmeden müdahale edilmiş olunur.


89 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page