top of page

IIot’nin Avantajları Nelerdir?

Güncelleme tarihi: 28 Kas 2023

Endüstriyel nesnelerin interneti olarak bildiğimiz IIoT, üretim ve endüstriyel süreçleri geliştirmek için akıllı sensörler ve veri toplama terminallerinin kullanılmasıdır. Standart ve akıllı olmayan makinelerin, yıllarca endüstriyel ortamlarda ürettiği verilerden yararlanmak için; akıllı makinelerin ve gerçek zamanlı izlemenin gücünü kullanır.


Kısaca IIoT, üretim hattından veri toplayan ve paylaşan akıllı bilgisayarlar, sensörler, cihazlar ve nesnelerden oluşan bir ağdır.

Endüstriyel nesnelerin interneti (IIoT) akıllı üretim

IIoT‘nin asıl önemli özelliği; IIoT ekosistemindeki akıllı makinelerin, verileri gerçek zamanlı olarak izleme ve analiz etmede insanlardan daha iyi olmasının yanında, iş kararlarını daha hızlı ve daha doğru bir şekilde yönlendirmek için önemli bilgileri iletmede de daha iyi olmalarıdır.


IIoT ile ilgili çözümlerin çoğunun merkezinde çeşitli sensör türleri yer alır. Üretim hattına sensörlerin kurulması, gerçek zamanlı olarak değerli verilerle ulaşılmasını sağlar. Veriler ile alakalı bildirimler, önceden tanımlanmış parametrelere göre oluşturulabilir ve erişmesi gereken herkese gönderilebilir.


Tahmine dayalı analiz, gerçek zamanlı izleme, mobil uyarılar ve bildirimler, IIoT’nin tesisinizi daha verimli hale getirme yollarından sadece birkaçıdır.


İşletmenize çok fazla katkısı olan IIoT’nin, başlıca 5 avantajını inceledik:


İçindekiler

1. Verimliliği Artırır

IIoT‘nin en büyük yararı, üreticilere otomatikleştirme ve dolayısıyla verimliliği optimize etme yeteneği vermesidir. Robotik ve otomatik makineler, daha verimli ve doğru çalışarak üretkenliği artırır. Böylece, üreticilerin işlevlerini düzene koymalarına yardımcı olur.


IIoT, üretim hattının performansını sürekli olarak izleyen sensörler sayesinde; üreticilerin, bireysel ekipman parçalarını ve tüm filoların operasyonel performansı hakkında daha iyi iç görüler elde etmelerini sağlar.


IIoT özellikli veri sistemleri, işletmelerde verimliliğin artırmasına yardımcı olmak için:

  • Manuel görevleri ve işlevleri atlayarak; otomatik ve dijital olanları uygular.

  • Tüm üretim fonksiyonları ile ilgili, veriye dayalı olarak kararlar verir.

  • Üretim hattını uzaktan ve anlık olarak izleme imkânı sunar.

2. Hataları Azaltır

IIoT, işletmelerin neredeyse her bölümünü dijitalleştirmeleri için güç verir. Manuel işlemleri ve girişleri azaltarak, işletmeler için en büyük risk olan insan hatasını azaltır. Bu durum, sadece operasyonel ve üretim hatalarının önüne geçmekle kalmaz; IIoT çözümleri ayrıca insan hatasından kaynaklanan siber ve veri ihlalleri riskini de azaltabilir.


Siber güvenlik raporları, insanları siber güvenlik ihlallerinin en büyük nedeni olarak göstermektedir. Yapay zekâ ve makine öğrenimi özellikli programlar ve makineler, gerekli bilgi işlemin çoğunu kendi başlarına yapabilir. IIoT, birinin basit bir hata yapma olasılığını ortadan kaldırır ve verilerin güvenle saklanmasını sağlar.


3. Kestirimci Bakım

Üretim hattındaki hiçbir sorun, makine arızasından daha fazla olumsuz etki edemez. Üretim sektöründe bakım proaktif olmaktan çok reaktif olduğunda, üreticiler sorunun ne olduğunu, nasıl tamir edilebileceğini ve ne kadara mal olacağını belirlemeye çalışmakta oldukça zorlanırlar. IIoT ile desteklenen kestirimci bakım, tüm bu sorunlara çözüm olmaktadır.


Makine performansı ve işlevi tutarlı bir şekilde izlendiğinde; elde edilen veriler ile big data oluşturulur. Böylece, işletmeler herhangi bir sorunu ortaya çıkmadan önce, ihtiyaç duydukları bilgilerle güçlendirilmiş olurlar. IIoT’nin kestirimci bakım uygulamasıyla; üretim hatlarında kesinti oluşmadan önce bakım planlanabilir ve bu planlama da işletmeleri aşağıdaki yönlerden destekler:

  • Proje maliyeti önceden hesaplanabilir ve bunun için bütçe planlanabilir.

  • Üretimi, tesisin başka bir bölgesine taşıyarak; kesintiye uğramasını engeller.

  • Makinelerin maksimum verimlilikte çalıştığından emin olur.

4. Güvenliği Sağlar

Doğru işleyen bir IIoT, üretim operasyonu için gerekli olan veriler ve sensörler; işyeri güvenliğinin artırılmasına büyük oranda yardımcı olur. Tüm IIoT sensörleri, işyeri ve çalışan güvenliğini izlemek için birlikte çalıştığında “akıllı üretim”, “akıllı güvenliğe” dönüşmektedir.


IIoT ile entegre güvenlik sistemleri, işçileri tüm alanlarda korur. Bir kaza meydana geldiğinde tesisteki herkes uyarılabilir, operasyonlar durdurulabilir. Bu olayın gelecekte tekrarlanmasını önlemeye yardımcı olabilecek değerli veriler de oluşturur.

Bazı üreticilerin kullandığı daha yeni bir seçenek de çalışanlarının giyilebilir teknoloji kullanmasıdır. Giyilebilir cihazlar, başlangıçtan beri IoT’nin bir parçasıydı ve şu an IIoT operasyonlarında da kullanılmaktadır.


Giyilebilir cihazlar; çalışanın duruşu ve çevredeki gürültü seviyeleri gibi konularda bilgi edinilmesine yardımcı olurken; çalışma koşullarını iyileştirebilir ve performansı artırır. Ayrıca, uygun iş yeri güvenlik prosedürlerini uygulamadıklarında çalışanları uyarabilir, böylece eylemlerini düzeltebilir ve iş süresince güvende kalabilirler.


5. Maliyetleri Azaltır

IIoT çözümleri aracılığıyla üreticilere sağlanan bilgi, onlara maliyetleri düşürmek ve daha fazla gelir elde etmek için ihtiyaç duydukları araçları sağlar. İşlemler, üretim, pazarlama, satış ve daha fazlasına ilişkin veriye dayalı iç görüler, işletmeleri kârlı bir yöne doğru yönlendirmektedir.


IIoT’nin yukarıda belirtilen tüm faydaları -kestirimci bakım, daha az hata, geliştirilmiş kalite kontrol ve maksimize edilmiş verimlilik- bir işletme için kârlılığı artıran etkenlerdendir. IIoT ayrıca, bir işletme için tartışmasız en değerli araç olan; her yerden, her zaman erişilebilen veri imkânını sunar.


Üretim operasyonlarının uzaktan izlenmesi, IIoT sayesinde artık dünyanın herhangi bir yerinden 365 gün 24 saat mümkün hâle geldi. Tüm üretim sürecine ve müşterilerin satın alma yolculuklarında sağlanan takip hizmetine kadar bu bakış, paha biçilmez bir değerdir.


Konzek Teknoloji IIoT Çözümleri ile Üretim Süreçlerinizi Dijitalleştirin

Endüstri 4.0 ile hayatımıza giren IIoT teknolojisi; işletmelerin dijitalleşmesi, uzaktan kontrol edilebilmesi ve yüksek verimlilik sağlaması ile oldukça tercih edilir hâle gelmiştir.


Konzek Teknoloji olarak, IIoT destekli çözümlerimiz ile işletmenizin dijitalleşmesine katkı sağlıyoruz. Retmon markamızın geliştirdiği akıllı sensörler ile ortam parametrelerinin takibini ve alarm durumlarda bildirim alınması mümkün olmaktadır.


Retmes yapay zekâ destekli MES/MOM çözümleri ile üretim hattının baştan sona izlenmesi, kestirimci bakım ve anomali tespiti uygulamaları ile verimliliğin artırılması sağlanmaktadır. İş süreçlerinize IIoT teknolojisini dahil etmek ve detaylı bilgi almak için tıklayın.


Konzek, işletmelerin dijital dönüşüm anlamında ihtiyaç duyduğu Endüstri 4.0 çözümlerini uçtan uca geliştiren, 80’den fazla ülkeye teknoloji ihraç eden, sektöründe lider bir teknoloji firmasıdır. Özellikle yapay zekâ destekli MES ve MOM markası Retmes ile özel tasarlanmış algoritmalar inşa ederek, işletmelerin enerji verilerinin, proses verilerinin ve üretim verilerinin toplanması, izlenmesi ve analiz edilmesi anlamında etkin çözümler sunar.

27 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page