top of page

ERP ve MES Entegrasyonu

Güncelleme tarihi: 28 Kas 2023

ERP Entegrasyonunun Aşamaları Nelerdir? Ne Tür Entegrasyonlar Oluşturulabilir?


ERP ve MES sistemleri arasındaki en temel iletişim, iş emirlerinin MES'e, üretim verilerinin de ERP'ye aktarılmasıdır. Bunlara ek olarak, planlama ve üretim için stok verilerinin gerekli detaylarının aktarılması; hammadde LOT takibi yapılacak ise bu verilerin, çalışan bilgilerinin aktarılması, bakım ve kalite operasyonlarının ERP-MES arasında eş zamanlı yürütülmesi gibi daha kapsamlı bir iletişim oluşturulabilir.


Günümüzde ERP ve MES sistemleri çok çeşitlidir. Her ikisi de farklı altyapılar kullanmış ve farklı yazılım dillerinde geliştirilmiştir. Bu nedenle entegrasyon sistemlerinde kullanılan ERP veya MES'den bağımsız olarak ortak protokolleri takip edebilen iletişimler tercih edilmektedir.



ERP ve MES: Verimlilik için Entegrasyon


İlk entegrasyon çözümlerinde bu sistemler birbirlerinin veri tabanına veri göndererek veya bir havuzda bilgi toplayarak kullanılıyordu ancak artık kullanımları hem güvenlik hem de kullanım kolaylığı açısından tercih edilmiyor. HTTP protokollerini içeren sistemler artık yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlar arasında REST mimarisine sahip API'ler en çok tercih edilenlerdir. Bu mimari, sunucudan ve kullanıcının kendi yapısından bağımsız olarak ortak bir dilde veri aktarmamızı sağlar.


Kullanılan ERP Sisteminin Ne Olduğu Önemli Midir?

Entegrasyon hizmetleri için hangi ERP sisteminin kullanıldığının bir önemi yoktur. Önemli olan şey, ERP sisteminin veri iletişimine açık ve entegre edilebilir olmasıdır. MES'in üst sistemden beklediği ve ilettiği bilgiler temelde kesindir. Bu bilgilerin ERP ile MES arasında aktarılmasında hangi ERP'nin tercih edildiği önemli değildir.


Entegrasyon Süreçlerinin Maliyetleri Nelerdir?


Herhangi bir projede olduğu gibi, projenin boyutu maliyeti belirler. Boyut belirlendikten sonra analiz edilerek bir efor periyodu hesaplanır. Seçilen MES partneri, farklı sektörlerden farklı ERP sistemleri ile yeterince iyi saha tecrübesine sahipse entegrasyon sürecini daha başarılı bir şekilde gerçekleştirebilir. Hedef, başarılı MES kullanmanın faydalarını başarılı ERP ile elde etmek ve sürekliliğini sağlamaktır. Entegrasyon bu yolun aşamalarından biridir.


Unutmayın, Konzek Teknoloji tarafından geliştirilen Retmes, yapay zeka destekli MES/MOM sistemleri ile dijital dönüşümünüze destek vererek Endüstri 4.0’ı yakalamanızı sağlar. Entegre MES çözümü sayesinde ERP sistemi ve üretim hatları arasındaki tüm iletişimi ve süreçleri MESA uyumlu yapıyla sorunsuz bir şekilde yönetmenize olanak tanır. Üstelik saniyede 1 milyon veri işleyebilen Retmes, işletmenizin benzersiz ihtiyaçlarına yönelik özelleştirilir. Hemen, Üretim İzleme Sistemi, Enerji Yönetim Sistemi, Toplam Ekipman Verimliliği ve Yapay Zekâ Destekli Üretim konularında benzersiz çözümler sunan Retmes teknolojisi ile tanışın!


131 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page