top of page

İmalat Sanayinde Akıllı Enerji Yönetim Sistemleri

Güncelleme tarihi: 26 Şub

İmalat sanayi, daha fazla sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği ihtiyacının yönlendirdiği bir dönüşümden geçiyor. Enerji maliyetleri artmaya devam ettikçe ve çevresel düzenlemeler daha katı hale geldikçe, birçok endüstriyel işletme enerji kullanımını optimize etmek, maliyetleri azaltmak ve sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için enerji yönetimi sistemine ihtiyaç duyuyor.


Akıllı Enerji Yönetim Sistemlerini Tasvir eden görsel.

Akıllı Enerji Yönetimi

Akıllı enerji yönetimi, bir tesisteki enerji sistemini izlemek, kontrol etmek ve optimize etmek için dijital teknolojilerin kullanılmasıdır. Bu teknoloji üretimde elektrik tüketen sistemleri ölçüm cihazları, sensörler ve verileri izleyen, ölçen ve toplayan diğer cihazlara bağlayabilir ve enerji izleme sistemi kurulumu oluşturulur. Bu veriler daha sonra maliyet azaltma, karbondan arındırma, enerji tasarrufu ve dayanıklılık fırsatlarını belirlemek için analiz edilebilir.

 

Endüstriyel Şirketler için Enerji Yönetim Sistemi

Endüstri 4.0:

Bulut bilişim, yapay zeka (AI) ve Nesnelerin İnterneti (IoT) gibi dijital dönüşüm teknolojilerinin ortaya çıkışı, elektrik üretim santrallerinden, ges'lere, üretim hattı makinelerinden ısıtma ve soğutma sistemlerine, ofis ve fabrika aydınlatmasına kadar her şeyin yaygın şekilde enerji izlenebilirliğini mümkün kıldı. Bu bağlantı, veri analitiği yoluyla varlıkların optimize edilmiş yönetimine olanak tanıyarak maliyet tasarrufuna ve daha temiz, daha esnek ve dayanıklı bir güç kaynağına yol açar.


Elektrifikasyon:

Endüstriyel şirketlerin sürdürülebilirlik (ESG: Çevre, Sosyal sorumluluk, Yönetişim) hedeflerine ulaşmak, özellikle de karbon ayak izini azaltma çabaları kapsamında, enerji kullanımlarını elektrik temelli sistemlere dönüştürme eğilimlerini ifade eder. Bu süreç, fosil yakıtlara dayalı sistemlerden uzaklaşarak, yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektriği kullanmayı içerir.


Endüstriyel şirketler, karbon ayak izlerini azaltmak ve daha yeşil, daha sürdürülebilir üretim süreçleri oluşturmak için enerji sistemlerini elektrikle çalışan alternatiflere dönüştürmeye yönelik stratejiler geliştirmektedirler.


Enerji kullanımının optimizasyonu:

Enerji yönetimi, maliyet tasarrufu, karbon emisyonlarının azaltılması ve dayanıklılığın arttırılması gibi hedeflere ulaşmak için enerji kullanımının izlenmesini ve optimize edilmesini içerir. Daha fazla bilgi için Deloitte araştırmasına bakabilirsiniz.


Üretim Sahasında Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Enerji Depolama Sistemleri

Yerinde yenilenebilir üretim, şirketin tesislerinde bulunan ve güneş panelleri, rüzgar türbinleri ve biyokütle gibi yenilenebilir kaynaklardan elde edilen enerji üretim sistemlerini içerir. Bu sistemler ticari ve endüstriyel işletmelerin maliyet tasarrufu, karbon emisyonlarını azaltma ve dayanıklılığı artırmaya yönelik enerji yönetimi sistemi hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olabilir.


Akıllı Enerji Yönetiminin Faydaları

Maliyet ve enerji tasarrufunun yanı sıra şirketlerin enerji kullanımları, enerji giderlerini enerji otomasyonu ile daha fazla kontrol olanağı sağlar, düzenleyici gereksinimleri karşılamalarına yardımcı olur ve sürdürülebilirlik çabalarına katkıda bulunur. Enerji kullanımını gerçek zamanlı izleme ve optimize etme yeteneği, enerji kaynaklarının verimliliği ve üretkenliğin artmasına da yol açar.


Küresel olarak enerji yönetim sistemi- enerji otomasyon sistemi pazarı, 2023'te 31,75 milyar ABD dolarından 2030'a kadar 82,34 milyar ABD dolarına çıkacağı tahmin edilen tahminlerle güçlü bir büyümeye tanık oluyor.


Kuzey Amerika, Microsoft Corporation gibi teknoloji devlerinin EMS çözümlerine yaptığı önemli yatırımlarla şu anda bu pazara hakim durumda. , IBM Corporation ve diğerleri. Avrupa'nın enerji verimliliği standartlarına yönelik güçlü çabası ve Asya Pasifik'in gelişen sürdürülebilir enerji altyapısının yeni nesil enerji yönetimi çözümlerine olan talebi artırmasıyla Avrupa ve Asya Pasifik bölgeleri de çok geride değil. Daha fazla bilgi için tıklayınız.



Konzek Teknolojinin İso 50001 uyumlu enerji yönetim sistemi, Akıllı Enerji Yönetimi sistemine örnek olarak gösterebiliriz. Yapay Zeka Destekli Enerji Yönetim Sistemimizi incelemek için tıklayınız.


Sonuç olarak, akıllı enerji yönetim sistemlerinin endüstriyel şirketler için değerli bir araç olduğu kanıtlanıyor. Enerji kullanımını izlemek, kontrol etmek ve optimize etmek için dijital teknolojilerden yararlanan bu sistemler, işletmelerin maliyetleri azaltmasına, enerji kaynaklarının sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmasına ve yasal gerekliliklere uymasına yardımcı olabilir. Teknolojide devam eden ilerlemeler ve sürdürülebilirliğe olan ilginin artmasıyla birlikte, akıllı enerji yönetim sistemlerinin imalat sanayinde benimsenmesinin artmaya devam etmesi bekleniyor.

19 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page