top of page

Toplam Ekipman Verimliliği (OEE) Nasıl Hesaplanır?

Güncelleme tarihi: 28 Kas 2023

Toplam Ekipman Verimliliği (OEE), ekipman verimlilik seviyesini gösteren ve endüstride yaygın olarak kullanılan bir göstergedir. OEE tarafından ölçülen indeks, süreçleri iyileştirmek için son derece önemlidir.


OEE formülü, bir makinenin üretim kapasitesini ve gerçekte ürettiği miktarı karşılaştırır. Başka bir deyişle, bir fabrikadaki makine verimliliğini çeviren ve yeni ürünlerin üretim kapasitesini ölçen bir göstergedir. Bu metrikten üretimde geçirilen süreyi öğrenebilirsiniz. OEE hesaplaması, israfı azaltmak ve makine performansını artırarak operasyonu iyileştirmek için gereklidir.


Endüstriyel verimlilikte, OEE hesaplama

OEE formülü, kullanılabilirlik, performans ve kalitenin çarpılmasıyla hesaplanır ve bir yüzde ile temsil edilir.


OEE'yi Nasıl Hesaplarsınız?


Hesaplamayı temsil eden formül OEE = kullanılabilirlik x kalite x performanstır.


Kullanılabilirlik % = (Üretim süresi / Planlanan üretim süresi) * %100

Başka bir deyişle: Üretim süresi ne kadar uzun olursa, kullanılabilirlik o kadar yüksek olur. Kullanılabilirlik ne kadar düşükse, ekipmanın durdurulma süresi o kadar uzun olur.


Kalite: Kusurlu olan ve müşteriye teslim edilemeyen ürün ve kalemleri ölçmek için kullanılan indekstir. Üretimin seri olarak kontrol altında tutulması ve sürekli izlenmesi esastır.


Kalite % = (İyi Ürünlerin Miktarı / Üretilen Toplam Miktar) * %100

Performans: Belirli bir öğenin üretim hızı hakkında veri toplayarak ve bunu beklenen çeviklik düzeyiyle karşılaştırarak üretim hızını değerlendirir. Performans, üretilenin kalitesinden bağımsız olarak, üretilen miktarı ekipman üretirken üretilebilecek miktarla karşılaştırır ve aşağıdaki gibi hesaplanır:


Performans % = (Gerçek Üretim Miktarı / Hedef Üretim Miktarı) * %100


Unutmayın, Konzek Teknoloji tarafından geliştirilen Retmes, yapay zeka destekli MES/MOM sistemleri ile dijital dönüşümünüze destek vererek Endüstri 4.0’ı yakalamanızı sağlar. Entegre MES çözümü sayesinde ERP sistemi ve üretim hatları arasındaki tüm iletişimi ve süreçleri MESA uyumlu yapıyla sorunsuz bir şekilde yönetmenize olanak tanır. Üstelik saniyede 1 milyon veri işleyebilen Retmes, işletmenizin benzersiz ihtiyaçlarına yönelik özelleştirilir. Hemen, Üretim İzleme Sistemi, Enerji Yönetim Sistemi, Toplam Ekipman Verimliliği ve Yapay Zekâ Destekli Üretim konularında benzersiz çözümler sunan Retmes teknolojisi ile tanışın!



109 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page