top of page

Proses Denetimi ve Optimizasyonu

Güncelleme tarihi: 27 Kas 2023

Proses denetimi, istenen bir çıktıyı sürdürmek için faaliyetin izlenmesi ve etkilenmesidir. Örneğin, yavaş yavaş ısısını kaybeden ve soğuyan bir odanın içinde bazı insanları düşünün. Oda soğuduğunda, birisi sıcaklığın odaya dağılmasını sağlamak için ısıtıcıyı açar. Oda rahat bir sıcaklığa ulaştığında, odanın fazla ısınmasını önlemek için cihazı kapatır.

Verimlilikte zirve yapın, proses denetimi ve optimizasyonu

İçindekiler

Proses Denetimini Uygulamak

Birinin ısıtıcıyı açıp kapatması, odayı istenen sıcaklıkta tutmak için kolay bir çözümdür. Ama bu görevi gerçekleştirmenin en iyi yolu bu mudur? Bu, işlemi otomatikleştirmek ve daha verimli hale getirmek için proses denetimi uygulamak ideal bir seçenektir. Bunu örneğe bir termostat ekleyerek yapacağız.


Yavaş yavaş soğuyan aynı odayı hayal edin. Ancak artık termostatımız odanın soğuk olduğunu algılar ve ısıtıcının açılması için sinyal verir. Oda rahat bir sıcaklığa ulaştığında, termostat ısıtıcının kapanması için uyarı verir.


Proses Denetiminin Faydaları

Bir önceki örnekte odaya termostat ekleyerek varsayımsal bir proses denetimi oluşturuldu. Termostatla birlikte gelen proses denetimi birçok fayda sağlar. Peki bundan sonrası nasıl olur?


1. Otomasyon:

Bir ısıtıcıyı açıp kapatmak gibi basit bir görev artık bir alete verilmiştir. Bu nedenle, bir çalışanın bunun yerine daha özel bir görevi yerine getirmesine izin verilir. Bu tür bir otomasyonun başka bir örneği muhasebede vardır. Muhasebeciler artık günlerini sayıları toplayıp çıkarmakla geçirmemektedir. Aritmetiğin temel görevleri bilgisayarlar tarafından tamamlanır ve muhasebecilerin diğer işleri üstlenmesi için zaman kazandırır.


2. Güvenlik:

İnsanlar unutkan varlıklardır, bu özellikle yukarıdaki örnekte ısıtıcıyı açıp kapatmak zorunda kalan kişi için geçerlidir. Isıtıcıyı açmak için çok bekleseydi ya da uyuyakalsaydı nasıl bir durumla karşılaşılırdı? Soğuk, huysuz insanlarla dolu bir odanız olurdu. Proses denetimi uygulamak, aynı zamanda “insan faktörünü” ortadan kaldırarak bu prosedürü daha güvenli hale getirmek anlamına da gelebilir.


3. Optimizasyon:

Diyelim ki unutkan insanımız olması gerektiğinde ısıyı kapatmayı unuttu ya da tepki vermesi biraz daha uzun sürdü. Şimdi oda gereğinden fazla sıcak. Isıtıcı da da gereğinden fazla çalışıyor. Bu, daha fazla yakıt harcadığınız ve ısıtıcı bileşenlerinde gereksiz aşınma ve yıpranmaya neden oldunuz demektir. Proses denetim termostatı ısıtıcıyı otomatikleştirir ve bu tür aşırı maliyetlerin önüne geçer.


Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page