top of page

Üretim Yönetimi Nedir?

Güncelleme tarihi: 2 Oca

Üretim yönetimi, üretim faaliyetlerinin planlanması, organizasyonu, yönlendirilmesi ve yürütülmesini içerir. Herhangi bir üretim yönetimi çözümünün nihai amacı, hammadde koleksiyonunu bitmiş bir ürüne dönüştürmektir.


Verimli bir üretim yönetimi çözümü, ürünleri pazarın gerektirdiği zamanda, elde edilebilecek en düşük maliyetle teslim edecektir. Herhangi bir başarılı üretim yönetimi çözümü, maliyetleri minimuma indirmek için üretim kapasitesinin optimum kullanımını gerektirir.


Üretim Yönetiminin Temel İlkeleri


Daha Kısa Kurulum Süreleri


Doğaları gereği, tüm kurulum süreçleri israfla sonuçlanır; emek ve ekipmanı değer katmadan bağlarlar. Eğitim, geliştirilmiş verimlilik ve çalışanlara kendi kurulumları için sorumluluk verme, birçok işletmenin kurulum sürelerini kısaltmasını sağladı.


Küçük Ölçekli Üretim


Kurulumlar için harcanan maliyeti ve zamanı azaltmak, bir şirketin daha küçük partiler halinde ve talebe göre mal üretmesini sağlar. Bu, daha düşük kurulum, sermaye ve enerji maliyetleri ile sonuçlanır.


Çalışanları Güçlendirmek


İş gücünü küçük ekiplere bölmek ve diğer çeşitli görevler için sorumluluk vermenin verimliliği artırdığı gösterilmiştir. Ekiplere liderler atanır ve bu ekiplerdeki işçiler bakım konularında eğitilir - üretim sürecindeki gecikmelerle hemen ilgilenmelerini sağlar.


Ekipman Bakımı


Hattaki işçiler, mekanik arızalar ve sonraki onarımlarla başa çıkmak için en iyi konumdadır. Sorunlara denetim olmadan hızlı ve sıklıkla tepki verebilirler, bu da üretim sürecinin kapatmadan sonra çok daha hızlı bir şekilde yeniden başlamasına olanak tanır.



Etkili Bir Üretim Yönetimi Çözümünün Temel Avantajları Nelerdir?


Üretim yönetiminin temel ilkelerini uygulamanın birkaç faydası vardır; belirli bir pazarda iyi bir itibar ve yeni ürünler geliştirme ve bunları pazara hızlı bir şekilde sunma becerisini içerir.


Üretim sürecinin her aşamasında maliyetleri azaltmak, bir şirketin genel maliyetlerini düşürmenin ana faydasını sağlar. Bir üretici açıkçası sipariş olmadığında maliyete katlanmak istemez ve Toyota'nın öncülük ettiği gibi etkili bir üretim yönetimi çözümü bunu ulaşılabilir bir hedef haline getirmelidir.


Üretim yönetimi ilkelerini benimseyen firmalar maliyetlerini sıkı bir şekilde kontrol edebildikleri için, pazarda rekabet avantajına sahip olabilirler ve bu da onların aksi durumda olacağından çok daha hızlı büyümelerini sağlayabilir.


184 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page