top of page

Dijital Dönüşüm İçin MES ve ERP Entegrasyonu

Güncelleme tarihi: 28 Kas 2023

MES ve ERP entegrasyonu; verileri aktarmak, izlemek ve analiz etmek için modern üretimin en büyük ihtiyacı hâline gelmiştir. Özellikle dijital dönüşüm sürecinde üretkenlik, esneklik ve büyüme imkanları, bu şirketlerin verimliliği en üst düzeye çıkarma yeteneklerine bağlıdır. Sanayi Devrimi ile makineleşmenin, el yapımı üretim süreçlerinin yerini alması gibi, entegre üretim ve kurumsal veri sistemleri de manuel veri süreçlerinin yerini almalıdır.


Çoğu büyük üretici ERP sistemlerini aktif olarak kullansa da bu sistem kritik üretim işlevlerinden yoksun olabilir. Fabrika tabanlı süreçleri kolaylaştırmak ve dijital dönüşüme zemin hazırlamak için Üretim Yürütme Sistemlerine (MES) ihtiyaçları var.

Dijital dönüşümde MES ve ERP uyumu

MES ve ERP entegrasyonu üretimde dijital dönüşümü gerçekleştirmek için tercih edilmesi zorunlu olan bir iş birliğidir. Ancak bağımsız MES ve ERP, genellikle farklı yazılım geliştiriciler tarafından oluşturulduğundan dolayı, entegre edilmeleri bazen zor olabilmektedir.


Konzek Teknolojinin Yapay Zekâ Destekli MES/MOM markası Retmesin tüm çözümlerinde bulunan Entegrasyon Modülü; dünyanın önde gelen ERP sistemlerinin (SAP, Oracle, Microsoft vb.) entegrasyon teknolojilerine uygun olarak geliştirilmiştir.

MES ve ERP entegrasyonunun dijital dönüşüm sürecinde sağladığı başlıca faydalar:

  • Gerçek zamanlı bilgilere sürekli erişim; üretimi iyileştirir, manuel çabaları azaltır, tedarik zinciri ve fabrika katı süreçlerindeki hataları ortadan kaldırır.

  • Üretime özgü operasyonlar için otomatik karar verme; çalışanları tekrarlayan görevlerden kurtarır, günlük süreçlerin maliyetini düşürür ve veri bütünlüğünü korur.

  • Talep tahmininde daha fazla doğruluk; üreticilerin aşırı üretimden kaçınmalarına ve fazla envanterin en aza indirilmesine yardımcı olur.

  • Geliştirilmiş envanter görünürlüğü ve tedarikçi iletişimi: MES ve ERP entegrasyonu, üreticilerin ham maddeleri ve diğer tedarik seviyelerini gerçek zamanlı olarak görselleştirmelerine ve hatta envanter, güvenli seviyelerin altına düşmeden önce malzemeleri otomatik olarak yeniden sipariş etmelerine yardımcı olur.

İçindekiler

MES ve ERP Entegrasyonu

MES ve ERP entegrasyonu sağlayarak, üretimi daha yalın hâle getirmenize ve işletmenizin dijital dönüşümünü gerçekleştirmenize yardımcı olabilecek beş yol:


1- Gerçek Zamanlı Üretim Ayarlamaları

ERP sistemlerinde kaydedilen talep değişiklikleri, üretilen ürün miktarlarının daha yalın ve daha verimli olmasını sağlamak için MES’e aktarılabilir.


Çoğu ekipman artık yerleşik sensörler ve kontrol mekanizmaları tarafından desteklenmektedir. Kablosuz sensör ve aktüatör ağları, üretim katında devam eden üretim ayarlamalarına izin veren geleneksel CNC yöntemlerinin yanı sıra IoT aracılığıyla kontrol sağlar.


Lojistik ve tedarik zinciri yönetimi perspektifinden, ürünleri organizasyonel sınırların ötesine taşımak için kullanılan RFID etiketleri, devam eden malzemeleri izlemek, bu malzemeleri verimli bir şekilde yönlendirmek için fabrika katında da kullanılabilir.


2- Doğru Talep Tahminleri

Talebi küçümsemek, müşteri talebi en yüksek seviyedeyken ürünün bitmesi anlamına gelir ve müşteri ilişkilerine zarar verirken şirketin gelirlerini de azaltır. Yetersiz envanter veya stokların beklenenden önce tükenmesi, hem kısa hem de uzun vadeli gelirler için zararlıdır çünkü teslimat programlarındaki gecikmeler, bir şirketin güvenilirliğini ve uzun vadeli müşteri ilişkilerini zedeleyebilir.


Talebin olağandan fazla tahmin edilmesi, şirketlerin çok sayıda ekstra envantere önceden yatırım yapması anlamına gelir. Gerekenden fazla depolanan ham madde, başka alanlarda daha iyi kullanılabilecek olan maddi kaynağı kullanır. Şirketler, daha doğru talep tahminleri için MES ve ERP entegrasyonu ile aşırı üretimi önleyebilir ve stokları azaltabilir.


3- Tam Zamanında Teslimat

Tedarik zincirlerinin, Nesnelerin İnterneti (IoT) ile giderek daha fazla iç içe geçtiği günümüz dünyasında, işletmelerin verileri kullanmak için çok fazla fırsatı var. Tedarik zinciri yöneticileri, gelen ve giden envanteri tüm ayrıntıyla takip edebilir ve bu şeffaflık, işletmelerin dijital dönüşüm sürecini oldukça kolaylaştırır. MES ve ERP entegrasyonu, üretim alanındaki en son iyileştirmelere dayalı olarak daha hızlı üretim süreleri sunabilir.


Kablosuz sensör ağları, devam eden çalışma ve parça envanteri gibi zamanında teslimatı etkileyen veriler sağlar. MES ve ERP entegrasyonu ile hasarlı veya kusurlu ekipmandan kaynaklanan herhangi bir kesinti tespit edilebilir, gerekirse teslimat tarihlerini geri çekmek için bildirim yapılabilir. Nakliye sırasında bile, konteyner veya kamyonlardaki sensörler, tedarik zincirindeki ürünlere gerçek zamanlı içgörüler sağlar.


4- Son Dakika Siparişlerinden Kaçınma

Üreticiler MES ve ERP entegrasyonu sağlayarak, envanter belirli bir seviyenin altına düşmeden önce tedarikçilerden yeniden sipariş verebilirler. Talepleri kararlaştırılan zamanda yerine getirmek müşteri güveni ve sadakatini artırır.


Acil siparişler, genel performans üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle tedarik zinciri risklerinin başında gelir. Plansız siparişlerden kaçınmak, sadece üretim gecikmeleri olasılığını en aza indirmekle kalmaz, aynı zamanda son dakikada malzeme siparişi ve hızlı teslimat için ortaya çıkan ek masrafları önler.


5- IoT ile Süreç Optimizasyonları

MES, gerçek zamanlı görünürlük ile malzeme ve ürünlerin yaşam döngüleri boyunca izlenebilirliğini sağlamak ve hatalı ürünler için düzeltici eylemleri kolaylaştırmak gibi tüm işleri yöneterek ve izleyerek, dijital dönüşümün gerçekleştirilmesine yardımcı olur. Üretim katında bir kalite sorunu varsa, gerekli düzeltici eylemleri tetiklemek için IoT sensör ağları üzerinden iş sistemlerine gerçek zamanlı bildirim yapılabilir.

İş akışı planlamasını optimize etmek için, MES’in kestirimci bakım verilerinin ERP sistemleriyle entegre edilmesi, üretim çalışmasını dinamik olarak ayarlar ve ekipman duruşlarının etkisinin en aza indirilmesine yardımcı olur.


MES ve ERP entegrasyonu, üreticilerin iş emirlerini ve diğer kaynak ihtiyaçlarını düzenlemesini sağlar. Tedarik zincirindeki tüm malzemelerin kullanılabilirliğine ilişkin gerçek zamanlı verileri ERP sistemleriyle entegre etmek, üreticilerin gereksiz kesintileri ve gecikmeleri en aza indirmesine yardımcı olabilir.


Üretim süreçleri daha karmaşık hale geldikçe, ilgili tüm ürün verilerini tasarımdan teslimata kadar takip etme yeteneğine sahip olmak, dijital dönüşümü gerçekleştirmek ve üretim verimliliğini en üst düzeye çıkarmak için çok önemlidir.


Dijital Dönüşümün Anahtarı, Entegre Sistemler

Üreticilerin MES çözümlerini benimsemeleri ve bunları yeni veya mevcut ERP sistemleriyle entegre etmeleri, gerçek bir Endüstri 4.0 ortamına adım atmaları için oldukça ulaşılabilir bir hedeftir.


MES ve ERP entegrasyonu, operasyonları düzene koymanın yanı sıra, üreticilerin bu şirketler için uzun vadeli anlam taşıyan KPI’ları belirlemelerine olanak tanır.

İşletmenizde var olan ERP sisteminize, MES’in üretim takip yeteneklerini dahil etmek için Retmes Yapay Zekâ Destekli MES çözümlerinden destek alın.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page