top of page

Üretimde Gerçek Zamanlı İzlemenin Önemi

Güncelleme tarihi: 2 Oca



 Konzek'in web tabanlı gerçek zamanlı üretim izleme çözümlerinin tanıtıldığı dinamik ve modern bir fabrikanın dijital  görseli

Üretimde Gerçek Zamanlı İzlemenin Önemi


Gerçek zamanlı izleme, üretim süreçlerini anlık olarak takip etme ve verileri canlı olarak analiz etme imkanı sunar. Bu sayede, üretim yöneticileri ve çalışanlar, süreçlerin sağlığını, performansını ve verimliliğini gerçek zamanlı olarak izleyebilir. Gerçek zamanlı izleme, sensörler, veri toplama sistemleri ve analitik yazılımlar gibi teknolojilerin kullanımıyla sağlanır. Bu teknolojiler sayesinde, üretim süreçlerindeki sorunları hızlı bir şekilde tespit edebilir ve çözüm üretebiliriz.



Gerçek zamanlı izlemenin üretim sektöründe devrim yaratmasının sebepleri;


1. Verimliliğin Artırılması


Gerçek zamanlı veriler, üreticilerin darboğazları, verimsizlikleri ve üretimi engelleyebilecek diğer sorunları anında belirlemesine olanak tanır. Üreticiler bu sorunları derhal ele alarak daha sorunsuz operasyonlar ve daha yüksek üretkenlik sağlayabilirler. Yakın zamanda yapılan bir ankete göre, üreticilerin %76'sı üretim alanı verimliliğini artırmanın en önemli büyüme stratejisi olduğunu belirtirken, %81'i gerçek zamanlı izlemenin katkılarını kabul etti.


2. Akıllı Makinelerin Optimize Edilmesi


Endüstri 4.0'ın yükselişiyle birlikte sensörler ve IoT (Nesnelerin İnterneti) cihazlarıyla donatılmış akıllı makineler norm haline geldi. Gerçek zamanlı izleme, bu makinelerin optimum kapasitede çalışmasını sağlayarak arıza süresini ve bakım maliyetlerini azaltır. Aslında yeni akıllı makinelere yatırım yapan üreticilerin %100'ü gerçek zamanlı izlemeyi ya uygulamış ya da uygulama sürecindedir.


3. Kalite Yönetimi ve Tutarlılık


Gerçek zamanlı izleme, kalite yönetiminde çok önemli bir rol oynar. Üreticiler, üretimi gerçek zamanlı olarak takip ederek kalite sorunlarını anında tespit edip düzeltebilir ve tutarlı ürün kalitesi sağlayabilirler. Bu sadece kalitesizlik maliyetini azaltmakla kalmaz, aynı zamanda marka itibarını da artırır.


4.Enerji ve Kaynak Kullanımının Optimize Edilmesi:


Anlık olarak tüm enerji verilerini görerek tesisin anlık verim maliyet değerlerini takip edilmesine yardımcı olur. Özellikle enerji maliyetlerinin yüksek olduğu sektörlerde, enerji kullanımını gerçek zamanlı olarak izlemek, gereksiz enerji tüketiminin önüne geçilmesine yardımcı olabilir. Verilerin toplanarak anlık ve geçmişe yönelik analizi yapılabilir. Bu, hem maliyet tasarrufu sağlar hem de çevresel sürdürülebilirlik açısından önemlidir.


5. Envanter Yönetimini Kolaylaştırma


Envanter yönetimi, özellikle büyük ölçekli üreticiler için karmaşık bir görev olabilir. Gerçek zamanlı izleme, envanter seviyeleri hakkında doğru veriler sağlayarak üreticilerin tedarik, depolama ve dağıtım konusunda bilinçli kararlar almasına yardımcı olur.


6. Kesinti Süresinin Azaltılması


Arıza süresi üreticiler için maliyetli olabilir. Gerçek zamanlı izleme sayesinde olası sorunlar büyümeden önce belirlenip ele alınabiliyor ve böylece planlanmamış aksama süreleri ve ilgili maliyetler önemli ölçüde azaltılıyor.Günümüz teknolojileri ve yapay zekanın üretime katılması ile arıza tahminlemesi, anomali testleriyle geçmişten aldıkları veriler ile makine öğrenmesi, kesinti sürelerinin azaltılmasında önemli faktörlerdendir.


7. Karar Vermeyi GeliÅŸtirme


Gerçek zamanlı veriler, üretim sürecinin net bir resmini sunarak karar vericilerin bilinçli seçimler yapmasına olanak tanır. Üretimin ölçeğini büyütmek, yeni bir ürün grubu sunmak veya mevcut süreçleri optimize etmekle ilgili olsun, gerçek zamanlı bilgiler veriye dayalı kararların yolunu açıyor.


8. Çalışan Güvenliği:


Gerçek zamanlı izleme, üretim alanındaki tehlikeli durumları anında tespit ederek çalışan güvenliğini artırabilir. Özellikle tehlikeli makinelerin ve ekipmanların bulunduğu üretim alanlarında, anormal bir durumun hemen tespit edilmesi, kazaların ve yaralanmaların önlenmesine yardımcı olabilir. Bu durumun tespit edilmesi computer vision ile kameraların yapay zeka ile görüntü işleme takibi yaparak, anlık olarak üretim hattını durdurması gibi durumlar veya çalışan kişinin baretini çıkardığı anda veya iş sağlığı güvenliğini uygulamadığı durumlarda üretim hattının direk durması gibi.


9. Geleceğe Yönelik Tahminler:


Gerçek zamanlı izlemenin bir diğer avantajı da geleceğe yönelik tahminlerde bulunma kapasitesidir. Toplanan veriler, gelecekteki üretim ihtiyaçlarını, potansiyel darboğazları ve fırsatları önceden belirlemek için kullanılabilir. Burada yine makine öğrenimi ve yapay zeka devreye giriyor, makinelerden aldığı geçmiş veriler ile tahminleme yapabilmesidir.


Sonuç olarak, üretimde gerçek zamanlı izleme sadece bir trend değil, aynı zamanda gelecek. Üreticiler dijital dönüşümü benimsemeye devam ettikçe, gerçek zamanlı verilerin rolü daha da öne çıkacak ve verimliliği, kârlılığı ve büyümeyi artıracak. Gerçek zamanlı izleme ürünlerimizi görmek için tıklayın.





24 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page